Normigolfari odottaa uuden kauden alkua kuumeisesti, mutta minun läppärilläni vilkkuu viime kauden lukuja ja sisältöjä.
On jokavuotisen riitasointutaudin aika. Tarkempi diagnoosi on puheenjohtajuuden dissonanssi, jossa uppoudutaan aiempaan ja innostutaan uudesta, samanaikaisesti. Oireina esiintyy ärtymystä, levottomuutta ja sykkeen nousua. Riitasointuun pakottaa vuosikalenteri, jossa edellisen kauden sulkeva kevätvuosikokous ja kapteenien avauslyönneillä käynnistyvä uusi kausi sijoittuvat todella lähelle toisiaan.
Uuden kynnyksellä on tuskallista keskittyä vanhaan ja koota tietoja vuosikertomukseen. Onneksi se on myös palkitsevaa – erityisesti minulle, dokumentointifriikille.
Friikin tunnistaa tekstimitasta. SHG ry:n vuosikertomuksessa 2020 oli 1,5 sivua. Vuoden 2021 kertomus oli ensimmäinen jota pääsin sormeilemaan ja sivumäärä nousi 2,5:een. Nyt syntyneellä vuoden 2022 kertomuksella on mittaa 3,5 sivua.
Vuosikertomus on ensisijaisesti virallinen asiakirja ja vähempikin sisältö riittäisi. Pitkä teksti ei tarkoita ”yhdistysvelvollisuuksien” erityisen hienoa hoitamista vaan pikemminkin palavaa dokumentoimisen halua.
On tehty niin paljon hienoja juttuja, että olisi sääli, jos ne jäisivät kokoamatta yhteen. Koostamiselle on iso tarve, sillä SHG:n kaltaisen yhteisön tapahtumien ja tekemisten kirjo sirpaloituu netissä kymmeniksi erillisiksi kohokohdiksi. Perintenen, word-pohjalle kirjoitettu vuosikertomus on vertaansa vailla oleva media kun se kokoaa keskeisimmät jutut samaan pakettiin.
Vaikka riitasointutaudin oireet olivat tukalat, halusin kokeilla, voisiko vuosikertomuksesta tehdä myös visuaalisen version, jotain infografiikan kaltaista. Sain taiteiltua powerpoint-pohjalle pari sivua jäsenistöstä ja pari toiminnasta. Ne täyttävät tavoitteen eli nostavat keskeiset asiat helposti nähtäville. Veikkaan, että tulen itse palaamaan ensisijaisesti niihin, kun kaipaan tietoja viime vuodesta. Sinä voit katsoa tästä pari esimerkkisivua.
Virallinen vuosikertomus ja epävirallisemmat visuaaliset infograafit ovat tärkeitä tiedon organisoimisen ja kuvaamisen välineitä. Ne auttavat meitä muistamaan, minkälainen vuosi 2022 oli.
Mutta tiedolla on muitakin käyttötarkoituksia kuin viestiminen ja tekemisten tallentaminen. Näiden muiden käyttötarkoituksien tunnistamista ja kehittämistä varten kenttäyhtiön hallituksessa perustettiin alkuvuonna Tiedolla johtamisen työryhmä. Siihen kuuluvat lisäkseni Pasi Niinikoski, Topi Luostarinen ja toimarimme Jarkko Raski. Tavoitteena on päästä yksi askel eteenpäin, kohti tiedon hyödyntämistä.
Kenttäyhtiön näkökulmasta se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että meidän pitäisi ymmärtää entistä paremmin oman pelaajakunnan pelaamisen luonnetta ja määrää sekä motiiveja osakkeen hankkimiseen ja pitämiseen. Meidän pitäisi kuunnella herkällä korvalla nykyosakkaiden tuntoja ja toisaalta samaan aikaan ennakoida mahdollisten tulevien osakkaiden liikkeitä.
Seuran näkökulmasta olisi tärkeää tietää, mikä ensin vetää pelaajia lajin pariin ja mikä sen jälkeen pitää lajin parissa. Sen perusteella olisi mahdollista oivaltaa, mihin suuntaan seuratoimintaa pitäisi kehittää. Seuran kannalta olisi upeaa ymmärtää, mitkä asiat vaikuttavat siihen, että SHG:ssä tuntisi olevansa kuin kotonaan – niin kuin strategiassa olemme tavoitteeksi asettaneet.
Toivon, että keväinen puheenjohtajuuden dissonanssi lisäsi vastustuskykyäni tulevien riitasointujen varalta. Niitä on varmuudella luvassa, kun ryhdymme Tiedolla johtamisen työryhmässä pohtimaan, mikä tieto olisi tärkeää, mistä ja miten sitä voisi saada ja kun se lopulta on hallussamme, mitä siitä voisi ymmärtää tai mitä sen pohjalta uskaltaisi ennustaa.
Riitasointuja ei synny työryhmässä ihmisten välille. Niitä syntyy mielissämme, kun olemme tässä ja nyt ja samanaikaisesti yritämme nähdä paljon pidemmälle. Oi sitä levottomuutta ja sykkeen nousua, kun etsimme reittiä loistavaan tulevaisuuteen.
Onneksi lähitulevaisuuteen on helppo nähdä. Se on ihan muutaman viikon tai jopa päivän päässä. Kausi 2023 alkaa.