Vapaaehtoisesti töissä.

Koska kaikkien kuuluu nyt kokeilla ChatGPT:tä, päätin hakea siltä näkökulmaa blogiin. Kysyin mitä hyötyä golfseuralle on vapaaehtoistyöstä. Pyysin perustelemaan asian yhdellä lauseella.

ChatGPT vastasi: ”Golfseura hyötyy siitä, että iso osa työstä tehdään vapaaehtoisin voimin, koska se mahdollistaa taloudellisemman toiminnan ja paremman yhteisöllisyyden luomisen.”

Osui ja upposi! Siinähän ne ovat vapaaehtoistyön kaksi tärkeintä hyötyä tekoälyn kiteyttäminä.

Karu fakta on, että vapaaehtoisia tarvitaan silloin kun ei ole rahaa teettää työtä muilla. Yhtälailla fakta on se, ettei raha ole ainoa asia, joka saa ihmisen tekemään töitä. Kun yhdistyksen tehtävä ja tavoite kolahtavat, syntyy halu tehdä jotain sen eteen. Parhaimmillaan vapaaehtoistyöstä seuraa, että golfyhteisön toiminta kehittyy, siitä tulee enemmän jäsentensä näköinen ja siihen sitoudutaan lujemmin.

Muutama vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa laskettiin, että vapaaehtoistyötä tehdään Suomessa vuosittain kaikkiaan yli 347 miljoonaa tuntia ja tämän työn nettoarvo on reilut 3,65 miljardia euroa.  Vapaaehtoisten voimin tuotetaan maassamme tuhansittain palveluja, tapahtumia ja toimintaa, joka jäisi muuten kokonaan tekemättä – koska yhteiskunnalla tai järjestöillä ei olisi siihen varaa.

Golfseuroissa tehdään paljon vapaaehtoistyötä. On yhteisöjä, joissa on vain yksi tai pari palkattua vakituista työntekijää ja on yhteisöjä, joiden palkkalistoilla on paljon enemmän väkeä. Olipa työntekijöitä minkä verran tahansa, vapaaehtoistyöllä on kaikkialla iso rooli ja suuri taloudellinen arvo.

On kuitenkin mahdollista, että golfin liiketoimintamallien edelleen muuttuessa tulemme näkemään myös sellaisia golfyhteisöjä, joissa kaikki palvelut ja sisällöt teetetään palkkaväellä tai ostetaan ulkoa. Pelaajien tehtäväksi jää silloin vain palvelujen käyttäminen.

Silloin pelaajasta on tullut korostetusti asiakas, ei niinkään yhteisön jäsen.

SHG on päättänyt tukeutua jatkossakin yhteisöön ja seuratoimintaan. Tahdomme, että vapaaehtoistyö pysyy voimissaan ja mielellään vahvistuukin nykyisestään. Kun me vapaaehtoiset olemme mukana rakentamassa golfkautta, siitä tulee aidosti meidän näköinen ja meille tarkoitettu.

Minulla on vapaaehtoistyölle laaja ja suppea määritelmä. Laajaan sisällytän kaikki spontaanit teot yhteisömme eteen: ravintolapöydille jääneiden astioiden siivoamisen, terassilla lojuvien sohvatyynyjen siirtämisen sateelta suojaan, roskien poimimisen kentällä, havaituista puutteista ilmoittamisen.

Suppeampi määritelmä vastaa yleisemmin hyväksyttyä määrittelyä, jossa vapaaehtoistyö on organisoitua ja siihen joko ilmoittaudutaan tai tullaan valituksi. Silloin on kyse esimerkiksi talkoista, valvojan tai tuomarin töistä, kisajärjestelyissä auttamisesta ja erilaisissa toimikunnissa ja työryhmissä työskentelystä.

Laajemman määritelmän mukaista vapaaehtoishommaa tekee kolminumeroinen luku SHG:läisiä. Heille on sydämen asia pitää golfkenttää ja klubia kunnossa ja näyttää samalla esimerkkiä muille.  

Suppeamman määrittelyn mukaista väkeä on sitäkin kymmenittäin. Voimassa oleva tuomarikortti on lähes neljälläkymmenellä SHG:n pelaajalla ja kenttävalvojia oli viime vuonna viitisentoista. Kilpailujen erilaisissa toimitsija- ja avustustehtävissä ahkeroi vuosittain kymmeniä SHG:läisiä. Sitten ovat vielä toimikuntiin ja muihin luottamustehtäviin valikoituneet ja valitut, sekä seuran että osakeyhtiön puolella, heitäkin kaikkiaan 28 eri henkilöä.

Vapaaehtoisuuden eräänlainen huippu koettiin tänä talvena, kun kentillä kaivattiin apua jään muodostumisen estämiseksi viheriöille. Lumen kolauspäiviä järjestettiin useita – ja kuten blogin kuvasta näkyy, porukkaa tuli paikalle paljon.

Mitäpä golfari ei tekisi oman kenttänsä eteen!

Pari viikkoa sitten SHG:ssä vieraillut Golfliiton uusi puheenjohtaja Antti Tiitola oli vaikuttunut, kun hän tutustui toimintaamme ja vapaaehtoisten rooliin sen järjestämisessä. Hän totesikin, että ”Teillä on SHG:ssä erityinen syke ja paljon sitoutunutta väkeä. Olette mainio esimerkki!”

Vapaaehtoisuus on yhtenä teemana huhtikuussa ilmestyvässä Look In Golf –lehdessä. Pääset lukemaan, miksi seuratyön tekeminen kiinnostaa ja mikä on paras palkka vapaaehtoiselle. Voin paljastaa jo nyt, ettei sitä lasketa euroissa.

Ja hei, jos seuratyö kiinnostaisi sinuakin, älä epäröi ottaa yhteyttä. Hyville tyypeille löytyy aina hommia, ja se pätee erityisesti vapaaehtoistöissä.

21.2.2023
vapaaehtoinen
tuli, teki ja meni
jätti jälkensä