Onko ihan varmaa, että teemme oikeita asioita?

Kuvassa on voimaa. Moninkertaisesti tekstiin verrattuna. Esimerkiksi yllä olevassa, kauden 2023 avauskuvassa on kymmeniä merkityksiä, historiasta nykypäivään.

Koska kuva on niin vahva, viime vuosikymmeninä on ryhdytty tekemään myös teksteistä kuvia. Siksi myös minun, paatuneen tekstin tuottajan, on pitänyt opetella visualisoimaan – eli rakentamaan täyteen tungettuja oneslidereita, joissa on yhdelle sivulle tiivistetty koko tarina, tavoite tai muu tärkeä totuus. Sellaisia, joista näkee yhdellä silmäyksellä kaiken ja ymmärtää saman tien koko homman.

Eihän se ole mahdollista, ei. Siitä huolimatta rohkenin testata taitojani ja visualisoin yhdelle sivulle SHG:n seuratoiminnan ytimen. Kokeilin kiteyttää yhteen kuvaan, mihin seuraa tarvitaan ja mitä iloa ja hyötyä seura voisi jäsenilleen tuottaa.

Tein kuvan alun perin itseäni varten. Tein sen tappaakseni aikaa ja vähentääkseni vitutusta. Kävi nimittäin niin, että kun golfkausi alkoi, tuuperruin niin tämäkkään tautiin, että kaikki kauden alkuhuumat; lipunnostot, kapteenien avaukset, talkoot, talkookisat ja kevätkokoukset menivät ohi suun. En viitsi toistaa sanoja, joilla manasin taudin ajoitusta, sillä korvat punehtuvat jo niiden ajattelemisesta.

Kun kuva valmistui, ajattelin että tämänhän voisi jakaa. Ei siksi, että siitä tuli mainio vaan siksi, että siitä voisi ajan myötä tulla.

Kun aloitin puheenjohtajana reilu vuosi sitten, asetin tavoitteeksi ymmärtää, minkälainen golfseuran pitäisi olla tulevaisuudessa. Kun aloin tautihoureissa hahmotella kuvaa, haaveilin että se voisi olla ensimmäinen visio tulevasta. Mitä pidempään kuvan kanssa askartelin, sitä paremmin ymmärsin, että tulevaisuuteen ei hypätä vaan sinne kuljetaan nykyisen kautta.

Siksi kuvan ensimmäisestä versiosta tulikin kiteytys nykyisestä ja hyvä niin.

Oneslider-villityksessä on itseasiassa jonkin verran järkeäkin.  Kaiken kiireen, pirstaloitumisen ja multitaskaamisen keskellä olemme alkaneet kadottaa kokonaisnäkymän ja sen myötä unohtaa mitä tarkoitusta varten olemme organisaatioina tai yhteisöinä olemassa ja minkä kaiken summana tavoitteemme toteutuu. Hyvä kuva voi palauttaa sen mieleemme.

Tekemäni kuva muistuttaa meitä seuran perustehtävistä. Sen keskellä on suurimpana golfari, jota varten seura on perustettu. Golfarin ympärille on tekstitetty viiteen ympyrään oletukset tämän odotuksista seuran ja harrastuksen suuntaan. Kaiken perustana – kuvan pohjalla – on vapaaehtoisten joukkio, jonka voimin seuran tehtäviä toteutetaan. Laajalle kaarelle vapaaehtoisten ylle on kirjattu seuran nykyisiä toimintoja ja tehtäviä, joilla golfarien odotuksiin vastataan. Kuvasta löytyi paikka myös Golfliitolle.

Kuva voi herättää hämmennystä, kun sitä katsoo perusgolfarin silmin. Miksi kaikkein tärkein loistaa poissaolollaan? Missä on itse pelaaminen?

Seuran jäsenyys ja greencard mahdollistavat pelaamisen, mutta itse peli on jokaisen ikioma juttu, jonka kukin tekee haluaminaan aikoina, haluamallaan tavalla ja valitsemassaan porukassa. Seuran perustehtävä on kehittää pelaamisen edellytyksiä. Tätä se tekee esimerkiksi järjestämällä valmennusta, tarjoamalla lajiin ja pelaamiseen liittyvää tietoa, kehittämällä jäsentensä pelitaitoja ja organisoimalla pelaajayhteisölle kisoja ja tapahtumia.

Mutta onko näin myös tulevaisuudessa? Muuttuvatko tehtävät? Jääkö jotain pois ja tuleeko tilalle muuta?

Kaikki on kiinni seuran jäsenistä, golfareista. Jos haluamme menestyä golfyhteisönä, meidän pitää ymmärtää pelaajien tarpeiden muuttumista. Pikasilmäyksellä kaikki näyttäisi olevan niin kuin aina ennenkin. Tarkemmin kun kuuntelee, huomaa ettei ehkä olekaan.

Siksi meillä on tällä kaudella paljon kuuntelevia korvia liikkeellä. Ensimmäinen on jo täydessä työn touhussa ja kiertelee aktiivisesti Luukin ja Lakiston kentillä. Kannustan sinua tapaamaan uutta kapteeniamme Sami Kangasta ja kertomaan hänelle ajatuksiasi. Hän arvostaa niitä – ja tuo terveisesi myös meille muille.

Toiveesi kulkevat eteenpäin kaikkien muidenkin vapaaehtoistemme kautta. Kun avaat suusi, edistät yhteistä hyvää. Yhdessä ajatellen saamme kuvasta – ja SHG:n tulevaisuudesta – uusia, aina vaan parempia versioita!

Ai haluaisitko nähdä kuvan? Tästä pääset katsomaan!


perustehtävä
saisi innostaa meitä
kuin lintujahti