Seurojen välisestä ystävyydestä

Istuin viime viikolla iltaa Nurmijärvi Golfin klubitalolla. Paikalla oli reilu parikymmentä muutakin. Käynnissä oli Golfliiton Uudenmaan alueen seurojen syyskokous, jossa keskustelimme ajankohtaisista teemoista ja valitsimme Uudenmaan ehdokkaat Golfliiton hallitukseen. Jo nyt hallituksessa istuvaa Pickala Golfin Janne Pelkosta ja hänen varaedustajaansa Master Golfin Mikko Eskelistä esitetään marraskuussa kokoontuvassa liittokokouksessa kahden vuoden jatkokaudelle.

Tänä vuonna olen kohdannut muiden seurojen vapaaehtoisporukkaa enemmän kuin viime vuonna. Kaikkien Suomen puheenjohtajien kesken on istuttu yhteisissä teams-kokouksissa aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Kasvokkaisia kohtaamisia ei kuitenkaan ole ollut monia.

Siksi oli suorastaan jännittävää ajaa Nurmijärvelle kokoustamaan. Jännitys laukesi kun Uudenmaan alueen työvaliokuntaa vetävä Sari Lönn otti vastaan kunnon halauksella ja iloisin tervetulotoivotuksin. Miltei hämmennyin.

Vielä enemmän hämmennyin, kun vierailin syyskuun alussa Itä-Suomen alueen vastaavassa tilaisuudessa. Olimme siellä kapteenimme Sami Kankaan kanssa kutsuttuina kuokkavieraina, tutustumassa Suomen oloissa ainutlaatuiseen tapahtumaan: kaikkien Itä-Suomen alueen golfseurojen Kaupunkiotteluun ja sen yhteydessä järjestettävään syyskokoukseen.

Tapahtuma oli kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä kokoustettiin Savonlinnassa ja toisena pelattiin kaupungin itäpuolella Kerigolfissa. Kokouspäivänä paikalla oli lähes kaikkien alueen golfseurojen puheenjohtajat, kapteenit ja toimikuntien jäseniä. Pelipäivänä porukkaa tuli vielä hieman lisää, niin että kaikkiaan tapahtumassa oli osallistujia 120. Suuri ja hieno joukko.

Saimme ihastella hyvin organisoitua, rentoa ja iloista meininkiä ja hämmästellä, miten hyvin eri golfseurojen porukat tunsivat toisiaan ja kuinka innostuneita he olivat toinen toistensa kuulumisista. Minä sain kunnian pitää kokousväelle puheenvuoron siitä, kuinka SHG:ssä toimitaan.

Mutta miksi ihmeessä meidät Samin kanssa kutsuttiin Itä-Suomeen? Kaupunkiottelua ja syyskokousta organisoinut ryhmä – erityisesti Eerikkala Golfin kapteeni Joonas Karppanen ja Kaupunkiottelun pormestari Aki Siren – ajattelivat, että kaukaisen golfseuran kapteeni ja puheenjohtaja kannattaisi kutsua, koska heillä vaikutti olevan innostusta ja intohimoa. Itäsuomalaiset ajattelivat, että tuossapa kaksi tyyppiä, jotka voisivat viedä viestiä etelään.

Ja että mitäköhän viestiä? No tietysti seurojen välisen ystävyyden ilosanomaa.

Kun katselin ja fiilistelin itäsuomalaisten tunnelmaa, ymmärsin, että siellä on saavutettu ison golfyhteisön sisällä jotain ainutlaatuista. Itäsuomalaisilla on kadehdittavan mukavaa yhdessä ja (ainakin ulkopuolisen silmillä katsoen) aito halu kehittää oman seutunsa golfia yhteistuumin.

Nurmijärvellä me uusmaalaiset kokoustimme hieman toisenlaisella kaavalla. Asialinjalla pysyttiin, mutta keskustelu oli aktiivista ja avointa. Paikalla oli myös Golfliiton väkeä: puheenjohtaja Tiitola, toiminnanjohtaja Korhonen, kenttäasiantuntija Koivusalo ja tietopalvelujen asiantuntija Nordqvist.

Kun sana oli vapaa, kysyin Tiitolalta mikä hänen ensimmäisessä puheenjohtajavuodessaan on ollut hienointa. Antti viittasi ympärilleen ja totesi, että juuri tämä, kohtaamiset ihmisten kanssa ja porukan intohimoinen suhtautuminen lajiin.

Jäin miettimään. En voinut olla vertaamatta kahta kokemaani syyskokousta. Pohdin myös sitä, että lajin suurimmat harrastajamäärät ovat Uudellamaalla ja sen myötä myös suurimmat paineet lajin ja kenttien kehittämiseen.

Olisikohan meillä jotain opittavaa itäisestä meiningistä? Entä jos panisimme uuden vaihteen päälle yhteistyöhön? Voisimme luottaa ranskalaisfilosofi Baruch Spinozan sanomaan: ystävyydessä on kyse kapasiteetista ja kyvystä toimia. Spinozan mukaan ystävä kasvattaa voimia ja ystävän kanssa syntyy uutta ymmärrystä. Ystävyys tuottaa pelkkää positiivista, kullekin osapuolelle.

Juuri siltä idässä näytti. Ja jotain samankaltaista väreilee varmaan etelässäkin, vähintäänkin pinnan alla. Odotan innolla tulevaa, nyt kun pääsen vaikuttamaan siihen Uudenmaan alueen työvaliokunnan uutena jäsenenä!

8.10.2023
vapaaehtoinen
tapasi kaltaisensa
kasvatti voimaa