Postilaatikossa kolisee kevät!

Kohta kolahtaa varma kevään merkki SHG:n jäsenten postilaatikkoon.

Seuralehti Look in Golf ilmestyy ja esittelee tulevan kauden uutuudet ja tapahtumat sekä niiden taustalta löytyvät tekijät. Suosittelen, että kurkkaat lehden sivulta 8, missä kapteenimme Timo Keltanen on tykännyt vihellellä. Kannattaa myös tsekata minkä erittäin tunnetun laitoksen golfkerhon sihteeri vetää nykyään senioritoimintaamme. Veikkaan, että myös jäsenistömme näkemykset SHG:n tulevaisuudesta voisivat kiinnostaa. Nekin löytyvät lehdestä.

Miten kauden 2022 Look in Golf syntyi? Aluksi kokosimme toimituskunnan, joka suunnitteli lehden sisällön. Siinä olivat minun lisäkseni Mikko Salminen, Markus Ervasti ja Jouko Laitinen. Päätoimittajana ja lehden käytännön kasaajana sain viimeisen sanan sisällöistä, mutta varsin hyvin helmikuussa tehty suunnitelma piti.

Kun sisältösuunnitelma oli tehty, käärittiin hihat. Piti hankkia tietoja, haastatella asianosaisia, etsiä tai ottaa valokuvia, kirjoittaa jutut, tarkistaa faktat, taittaa jutut sivuille, oikolukea tekstit ja jälleen kerran tarkistaa faktat… Kun sisältö ja taitto oli saatu valmiiksi, lehti laitettiin painokuntoon, painettiin, leikattiin ja kasattiin. Sen jälkeen ajettiin osoitelaput ja niputettiin lehdet postitusta varten. Taitosta ja painatuksesta huolehti lehtemme pitkäaikainen tekijä Timo Lahtinen Colorosta.

Lehtiniput jätettiin postiin viime viikon torstaina 7.4. Siitä voi itse kukin arvioida, kuinka nopeaa tai hidasta lehtipostin jakelu pääkaupunkiseudulla on.

Aikaa kului ensimmäisestä sisältöpalaverista valmiiden lehtien postitukseen noin kaksi kuukautta. Se on pitkä aika siihen verrattuna, että uutisia voi naputella nettiin pari tunnissa.

Miksi nähdä kaikki tämä vaiva? Emmekö voisi tyytyä nettisivuihin tai julkaista digitaalista lehteä?

Toki, mutta silloin menetettäisiin paljon.

Lukija menettäisi sen ilon, joka syntyy paperisen lehden selailusta ja rapistelusta. Lehti on lahja, seuran tervehdys. Se kokoaa samaan pakettiin keskeiset asiat ja helpottaa kauteen tutustumista. Se on henkilökohtainen, joko ikioma tai perheen kanssa jaettu.

Seura menettäisi palan historiaa, sillä painettu lehti on yksi parhaista tallenteista. Painotuotetta ei voi jälkikäteen korjata tai muuttaa, vaan se säilyttää niin totuudet kuin tarutkin juuri sellaisina kuin ne on kirjoitettu. Vanhojen lehtien selailu on helpointa aikamatkailua. Seuralehti on arkistojen aarreaitta.

Me lehden tekijät menettäisimme ainutkertaisen – toki ajoittain viheliäisen – kokemuksen, jonka perinteisen lehden tekemisestä saa.

Toimitin Look in Golfia viimeksi vuosina 2010-2015. Sinä aikana vähensimme neljä kertaa vuodessa toimitetun lehden ilmestymiskerrat ensin kahteen ja lopulta yhteen. Nettisivujen sisällöt olivat parantuneet niin paljon, ettei painettua lehteä kaivattu samalla tavalla. Moni myös toivoi, ettei tuhlattaisi rahaa eikä luonnonvaroja.

Tämänvuotisen lehden tekeminen pani miettimään, olisiko taas uudistamisen aika. Ilmestymiskertojen määrää ei voi vähentää, mutta pitäisikö sisältöä tai ilmettä uudistaa…

Look in Golf on ilmestynyt vuodesta 1987 lähtien. Alkuvuosinaan lehti oli ulkoasultaan vaatimaton painotuote, mutta sisällöltään sitäkin värikkäämpi pelaajien ja jäsenten äänitorvi. Siihen kirjoitti iso joukko golfin eri alueista kiinnostuneita shg:läisiä kolumnisteja ja pakinoitsijoita. Osa kirjoitti nimellään, osa nimimerkin suojissa. Yhtä kaikki, kirjoituksissa pantiin persoonaa ja omaa näkemystä peliin.

Voisimmekohan palauttaa lehden alkuvuosien hengestä ja innosta jotain nykypäivään? Pystyisimmekö tekemään Look in Golfin, joka on oikeasti jäsentensä näköinen ja jossa heidän äänensä kuuluisi? Tätä jään miettimään… Jos sinulle herää ajatuksia tai ideoita, lähetä postia!

Mutta nyt nautitaan Look in Golfin nykysisällöstä. Hyviä lukuhetkiä!

11.4.2022

painettu sana

siinä se on ja pysyy

lumien lailla