Nuorten miesten massavyöry

NuoriMies tiillä

Osallistuin viime viikonloppuna Golfliiton Seuratoimijapäiville. Siellä kerrottiin, että golf jatkaa nousuaan. Kerrottiin myös, että golfilla on nyt otollinen hetki, se kuuluisa momentum, jolloin voi tapahtua isoja asioita.

Kumpikaan asia ei ollut uutinen. Se olisi uutinen, jos joku osaisi kertoa, kuinka tuo momentum parhaiten hyödynnetään.

Kiinnostus lajia kohtaan on nähty joka ikisellä suomalaisella gofkentällä. Tiibokseihin on astunut uudenlaisia harrastajia ja kentät ovat täyttyneet pelaajista. Jotkut kentät ovat olleet suorastaan turvoksissa.

Samalla kun golfareiden määrä on kasvanut, on keski-ikä laskenut. Golf kiinnostaa nyt jopa alle kolmekymppisiä, erityisesti miehiä. Seuratoimijapäivillä tilastoja esitellyt Golfliiton asiantuntija Aarni Nordqvist kutsui nuorten miesten ilmiötä ”massavyöryksi” lajin pariin.

Nämä nuoret miehet ovat mielenkiintoinen pelaajaryhmä. Heidän joukossaan on sellaisia, jotka vaihtavat golfseuraa kuin paitaa. Viime vuonna tuolla, tänä vuonna täällä ja vielä kauden ollessa kesken mietitään että ”missäs ensi vuonna pelataan?”. Jossain vaiheessa valikoituu kenttä, jolle kotiudutaan. Minä toivon, että se olisi juuri meidän kenttämme.

Miksi haluan nuoret miehet meille? Siksi, että nuoret tuovat aina mukanaan uutta; uusia ajatuksia, toiveita ja vaatimuksiakin. Jos golfseura ei vedä nuoria, on vaarana jämähtää. Toivotan nuorukaiset tervetulleiksi myös siksi, että missä miehiä, siellä pian myös naisia. Golfaava kaveri tai puoliso on edelleenkin todennäköisin syy siihen, että nainen aloittaa golfin.

Kolmas syy on kuitenkin tärkein. Golf on yksi harvoista lajeista, jossa eri ikäiset, eri taitoiset ja eri sukupuolta edustavat henkilöt voivat nauttia pelistä yhdessä. Kaksikymppinen singeli ja kuusikymppinen konkari mahtuvat mainiosti samaan lähtöön. He voivat oppia toisiltaan ja ihan vaan viihtyä keskenään.

Paras golfseura on sellainen, jossa ihmisten ja pelaajien erilaisuus, diversiteetti, toteutuu mahdollisimman isossa mitassa. Yhteisöllistä golfseuraa voisi verrata suureen sukuun, joka tietää toistensa olemassaolosta, vaikka elääkin etäällä toisistaan. Mutta sitten kun satutaan yhteen – samaan lähtöön ykköstiille – katsotaan mielenkiinnolla, kunnioituksella ja ehkä vähän rakkaudellakin koko porukkaa ja päätetään nauttia yhteisestä pelistä.

Kaikkien sukupolvien ja kaikenlaisten ihmisten kokoontuminen saman pelin äärelle on harvinaislaatuinen rikkaus josta saamme golfissa nauttia. Siksi on hienoa, että nuoret miehet ovat löytäneet golfin. Seuraavaksi on nuorten naisten vuoro.

Kuva: Courtney Cook, Unsplash

18.1.2022

nuoriso tuli

menikö momentum vai

ehtiikö vielä