Golfissa tuomari on pelaajan apuri

Kisakausi 2022 käynnistyy kunnolla ensi sunnuntaina, kun Luukissa pelataan kesän ensimmäinen yhteislähtökisa, Oma SP Scramble. Kisa on varattu täyteen. Mukana on 50 peliparia – yhteensä 100 pelaajaa.

Kentällä on heti aamuyhdeksästä alkaen täysi hulina ja se tietää kisan tuomarina toimivalle Raimo Åstedtille hommia.

Siispä voisi olla hyvä hetki pohdiskella SHG:n tuomaritoimintaa.

Seurassamme on huima määrä tuomareita. Tällä hetkellä kaikkiaan 35 SHG:läisellä on seuratuomarikortti, joka antaa oikeuden toimia tuomarina seuramme järjestämissä kisoissa. Kaksi seuratuomareistamme on aluetuomareita, jotka voivat tuomaroida myös aluetason kisoja.

Seura- ja aluetuomariporukan lisäksi SHG:llä on peräti kolme liittotason tuomaria, jotka voivat hoitaa tuomarointia tai muita tehtäviä Golfliiton kisoissa. Yksi liittotuomareistamme edustaa kaikkein ylintä, kansainvälistä tuomaritasoa ja kaksi muuta heti tästä seuraavaa tasoa. Olemme ylimpien tasojen liittotuomarien määrällä mitattuna golfin tämän hetken ykkösseura Suomessa.

Seuratuomarien kokonaismäärää Suomessa en tiedä, mutta veikkaukseni on, että tämänhetkisellä tuomarimäärällä kuulumme siinäkin kärkikastiin.

Tuomarikokeessa mitataan sääntöjen tuntemusta ja tulkintakykyä sekä sääntökirjan käytön osaamista. Se, että on tuomarikortti, ei vielä tee tuomarista taitajaa. Toinen puoli tuomarointia on asennetta. Hyvä golftuomari osaa ottaa roolin pelaajan ”avustajana” ja on kohtelias, avulias, luottamusta herättävä ja jämäkkä. Tuomarilla on tilannetajua ja ihmistaitoja.

Tästä keskusteltiin viikko sitten, kun sääntö- ja tasoitustoimikuntamme vetäjä Markko Salminen järjesti tuomari-illan, jonne hän kutsui kaikki seuratuomarikortin omistavat jäsenemme. Illan tarkoituksena oli jutella tuomaritoiminnan pelisäännöistä ja jakaa kesän tuomaritehtäviä.

Markko nosti illan aikana useaan otteeseen esille sen seikan, että golfissa pelaaja itse vastaa siitä, että hän pelaa sääntöjen mukaan. Kisoissakin lähtökohtana on luottamus pelaajaan.

Siksi golftuomarin kaulassa ei roiku pilliä, eikä hän tarkkaile pelaajien toimintaa viheltääkseen virheitä. Sen sijaan tuomari on pelaajan käytettävissä silloin, kun tämä ei tiedä, miten pitäisi toimia. Tuomarin tavoitteena ei ole jakaa rangaistuksia vaan auttaa pelaajia välttämään sääntörikkomuksia.

Totta kai tuomari puuttuu tilanteeseen, jos hän näkee tai hänen tietoonsa tulee sääntöjen vastaista peliä. Tällöin tavoitteena on estää pelaajaa jatkamasta virheen toistamista.

Eniten tuomaria työllistää peliryhmien ja yksittäisten pelaajien nopeuden seuranta. Tuomari huolehtii siitä, että kisa etenee aikataulussaan. Tuomareita näkee myös forecaddien hommissa ja he osallistuvat pallojen etsintään tai kadonneiden mailojen jahtaamiseen. Yksi tuomarin tärkeimmistä tehtävistä on kiertää kenttä ennen kisan alkamista ja tarkistaa tiipaikat, griinit ja kentän merkinnät.

Markko siteerasi tuomari-illan aikana useaan kertaan tunnettua liittotuomaria ja kouluttajaa Timo Huvista. Tämä on todennut mm. että tuomari on kentällä pelaajia varten, ei päteäkseen sääntötuntemuksellaan.  

Se on hyvin sanottu. Toivon, että SHG:n tuomarit tunnetaan juuri tällaisina. Tuomari-illassa todettiin, ettei yksikään tuomari voi tuntea kaikkia mahdollisia sääntöjä ja tilanteita. On siis täysin ok soittaa toiselle tuomarille ja kysyä neuvoa. Sen sijaan kukaan ei voi paikata asennetta, jonka kanssa tuomari astelee pelaajan luo.

Jos tuomarityöhön tehtäisiin osaamisprofiili, siinä saisi mielestäni olla 40 % sääntötuntemusta ja 60 % pelaajaa kunnioittavaa ja avustavaa asennetta. Asenne kun on tuomarin ensisijainen työkalu. Sen avulla selvitetään tilanne ja saavutetaan pelaajan luottamus. Vasta sen jälkeen etsitään säännöistä ratkaisuvaihtoehdot ongelmaan. Ja aina voi kilauttaa kaverille.

Meillä on paljon uusia tuomareita. Olemme sopineet, että ensikertalaiset pääsevät aluksi kokeilemaan tuomarointia kokeneemman tuomarin kanssa. Toivon, että tämä mahdollisuus innostaa mahdollisimman monia testaamaan tuomarin hommaa käytännössä. Sillä mitä enemmän tuomaroi, sitä enemmän oppii ja  sitä mielenkiintoisemmaksi homma muuttuu!

Tärkeintä on se, että hyvällä tuomaritoiminnalla varmistamme hyvät kisat SHG:ssä. Sillä kisaintoa, sitä porukoissamme todellakin riittää!

13.5.2022

akuutti pulma

paineita pelaajalla

tuomari auttaa