Kyliksen ja Röllin kevätkunto kiinnostaa

90-luku on palannut! Niin totesi kenttämestarimme Tiina Kotajärvi, kun utelin häneltä minkälaisin toimin kentät saadaan hurjan talven jälkeen pelikuntoon. 90-luku nousi muistoihin, koska silloin oli enemmän käytäntö kuin poikkeus, että kentät päästiin avaamaan vasta toukokuun puolella.

Tänään on toukokuun ensimmäinen päivä ja Luukin etuysi avattiin pelioikeutetuille pallorännillä varattavaksi. Vielä saadaan odotella viikko ennen kuin klubit aukeavat ja molempia kenttiä pääsee pelaamaan 18-reikäisinä. Paras äitienpäivälahja on tänä vuonna kauden avauskierros!

Talvi oli kentille ankara ja viheriöiltä jouduttiin murskaamaan teräsjäätä. Kun jäistä ja lumista päästiin, viheriöiden suojaksi vedettiin harsoa. Harso pitää lämpöä ja estää veden haihtumista. Sen avulla edistetään ruohon kasvun käynnistymistä.

Harsotusvaiheen aikana viheriöt pystyleikataan ja jos vain ehditään, ne myös hiekoitetaan ennen kenttien avaamista.

Luukin ja Lakiston viheriöiden nurmilajike on Kylänurmikka, tuttavallisemmin Kylis. Se on yksivuotinen lajike, joka itää itse tuottamistaan siemenistä. Viime talvi oli Kylikselle kova, joten kasvun avuksi tarvitaan lisäkylvöjä.

Uusimmilla viheriöillä on käytetty Rönsyrölliä, lyhyemmin Rölliä, joka kestää talvea Kylistä paremmin. Rölli-viheriöt ja Röllillä tehdyt harjoitusviheriöt ovat siis kauden alkaessa hieman paremmassa kunnossa.

Tiedän, että kenttiämme hoitavat ammattilaiset tekevät kaikkensa, jotta nurmet saadaan niin viheriöillä kuin väylillä hyvin kasvuun. Itse en ole kovin harmissani, jos reuna-alueiden nurmet eivät ihan heti villiinny, sillä alkukauden tahmainen peliote ei kaipaa minkäänlaista raffia lyönnin haitaksi.

Kaikki Luukin ja Lakiston väylät on hiekoitettu maaliskuun lopulla. Normitalvena hiekoitus tehdään maaliskuun alkupuolella, mutta tänä vuonna koneet pääsivät kentille kolmisen viikkoa normaalista myöhässä.

Kenttämestari muistelee, että nyt olisi kuudes perättäinen hiekoitusvuosi. Hiekka nopeuttaa lumien sulamista mutta varsinaiset syyt sen levittämiseen ovat pitkäaikaisemmat hyödyt. Hiekan lisääminen maaperään kuivattaa kenttää. Hiekka hoitaa ja parantaa maakuitua. Se tekee siitä läpäisevämpää ja parantaa kantavuutta. Vuosien ajan säännöllisesti jatkuva hiekoitus tasoittaa pikkuhiljaa maan pintaa. Hiekat ovat vielä toistaiseksi maaliskuisen, lumen päälle tehdyn levityksen jäljiltä. Niitä tullaan tasaamaan vedettävillä verkoilla.

Kunnostustarvetta on myös lyöntipaikoilla. Ne pystyleikataan ja paikkakylvetään. Siksi kauden alussa osalla rei’istä on käytössä varalyöntipaikkoja tai rajattuja tiiausalueita.

Kenttähenkilökunnalla riittää puuhaa, jotta golfari pääsisi pelaamaan. Mutta kentällä puuhailevat muunkinlaiset ammattilaiset. Nimittäin ne, jotka tarkistavat, että kentän merkinnät ovat kunnossa. Tänä keväänä merkintöjä kävivät tarkistamassa ja oikaisemassa Salmisen Markko ja Mikko yhdessä Laitisen Joukon kanssa.

Seurasin Lakiston talkoopäivänä Markkon ja Mikon tarkistusreissua. Matkaan lähdettiin autolla, jonka lavalle oli lastattu valkoisia, punaisia, keltaisia ja sinisiä paaluja. Mukana oli myös spraymaalia ja isot kumivasarat.

Mikko ja Markko kiersivät kentän kaikki outtirajat ja tarkistivat, että paalut olivat ehjiä, pystyssä ja oikeilla paikoillaan. Esteiden merkinnät tarkistettiin samalla tavalla. Merkkien paikkoja katseltiin kaikilta suunnilta ja niiden koko matkalta, jotta voitiin varmistaa, että linjat ovat oikein. Erityisesti outtipaaluissa on tärkeää, että ne näkyvät erinomaisesti myös kaukaa.

Spesiaalihuomiota saivat korjauksen tarpeessa olevat repair-alueet. Tavoitteena on, ettei pelaajan tarvitse ihmetellä, minkä alueen sisäpuolelta vapautuksen saa. Merkintöjen tarkoitus on auttaa. Tästä syystä esimerkiksi Lakiston seiskagriinin takarinteessä oleva, salaojaa peittävä paksu sepeli sai uuden sinisen paalutuksen osoittamaan, että alueelta saa vapautuksen ilman rankkua. Se ilahdutti minua, sillä olen muutamankin kerran arponut, pitääkö sepelin päältä lyödä, mutta koskaan en ole muistanut kierroksen jälkeen tarkistaa asiaa.

Kenttätyöt käyvät kuumina, jotta golfari pääsisi mahdollisimman pian kuumentamaan tunteitaan kentälle. Sillä aina on mahdollista, että lyönti on talvehtinut yhtä huonosti kuin Kylis. Silloin kannattaa olla armollinen itselle ja muistaa, että takana on kaikin puolin poikkeuksellisen ankara talvi!

1.5.2022

Kylis ja Rölli

ankaran talven jälkeen

vihertäkää jo