Millainen olet? Keskimäärin?

Golfyhteisön toimintaa suunniteltaessa olisi hyvä tietää, keitä varten suunnitelmaa tehdään – eli minkälainen pelaajakunta on. Oma mielikuvani on muodostunut pikkuhiljaa, vuosia jatkuneen klubilla notkuilun ja erilaisissa porukoissa pelaamisen kautta.

Se ei taida nyt riittää. Pitää olla muutakin tietoa. Mielellään faktaa.

Onneksi on data ja rekisterit. Kovin mittavia tietovarastoja ei SHG:n jäsenistä ole olemassa, mutta jotain kuitenkin. Käytössäni on Golfliiton tarjoama Pelaaja ensin –tietokanta, josta löytyy tietoja ilman jäsenten nimiä tai muita yksilöiviä tunnisteita.

Ihan ensimmäiseksi tarkistan seuramme jäsenten määrän. Kas, sehän vaikuttaa eläväiseltä… Vuosi sitten näihin aikoihin SHG:ssä oli reilut 2000 jäsentä, viime vuoden lopussa jäseniä oli 2321 ja tälle päivälle Pelaaja ensin –tietokanta antaa lukemaksi peräti 2576 jäsentä! Mielenkiintoista nähdä, missä lukemissa ollaan kauden alkaessa. Seuran kannalta tärkein päivä on elokuun viimeinen, koska sen päivän jäsenluvun mukaan maksetaan Golfliitolle jäsenmaksut.

Otan viime vuoden lokakuun tarkempaan syyniin, koska se kuvannee hyvin vuoden 2021 pelaajakuntaa SHG:ssä. Lokakuussa jäsenistämme oli 74 % miehiä ja 26 % naisia. Miespelaajien osuus on meillä hitusen suurempi kuin golfseuroissa keskimäärin. Koko Suomessa vastaavat osuudet ovat 71 % ja 29 %.

Seuramme miehet ovat reippaasti naisia nuorempia. Melko tarkasti puolet miehistä on alle 50 vuotiaita ja toinen puoli yli. Miespelaajia on varsin tasaisesti eri ikäryhmissä ja miesten keski-ikä on 47,3 vuotta. Naisista valtaosa on yli 50-vuotiaita ja naisten keski-ikä on 52,5 vuotta eli yli 5 vuotta miehiä korkeampi. Suurin osa naispelaajista kuuluu kolmeen vanhimpaan ikäryhmään.

Yksi todella erityinen juttu pistää silmään. On huimaa, että jäsenissämme on jopa 90-vuotiaita, niin miehiä kuin naisiakin! Toinenkin hieno tieto löytyy. Superseniorien vastapainoksi tulee uusia nuoria jäseniä. Tänä vuonna (tähän päivään mennessä) seuraamme on liittynyt 278 uutta jäsentä. Uusien miesten keski-ikä on 36 vuotta ja naisten 40 vuotta. Nuorennusleikkaus on siis käynnissä!

Sukupuolen ja iän lisäksi tietokannasta löytyvät tasoitukset. Nyt meneekin tosi mielenkiintoisen puolelle!

Noin 14 % SHG:n miespelaajista on singeleitä eli pelaa alle 10 tasoituksella. Plustasoituksellakin pelaavia löytyy. Naisissa singeleiden osuus on alle prosentin luokkaa. Peräti 44 % SHG:n miehistä pelaa alle 18.5 tasoituksella. Naisista alle 18.5 tasoitus on 14 prosentilla.

Kun eri tasoitusryhmiä vertaa keskenään, huomaa, että miesten yleisin tasoitusryhmä on 18.5-26.4. Sinne sijoittuu 33 % miespuolisista pelaajista. Naisten yleisin tasoitusryhmä on 26.5-36, millä tasoitusvälillä pelaa 38 % SHG:n naisista. Ihan järkiin käypä havainto on, että mitä alhaisempi tasoitusryhmä, sitä alhaisempi on pelaajien keski-ikä. Tämä pätee miehillä tasoituksesta 26.5 alaspäin ja naisilla tasoituksesta 36 alaspäin. Jokaisessa tasoitusryhmässä on kuitenkin niin nuoria kuin vanhempiakin.

Miesten keskimääräinen tasoitus on Suomessa 24,29 ja naisten 34,65. SHG:ssä jäsenenä viime lokakuussa olleiden miesten keskitasoitus on 21,2 ja naisten 31,1. Olisikohan pienen pörhistelyn paikka, koska selkeästi keskiarvojen alapuolella mennään!

Onpas tämä datan selailu kivaa! Innostuin niin, että piirtelin vähän normaalista poikkeavat tilastokuvat SHG:n mies- ja naispelaajista. Idean näet blogin kuvasta ja tarkemmat versiot löydät ”Työkalut” –osiosta. Tästä voit klikata katsomaan!

Kunhan ehdin, tutkailen myös Pelaaja ensin –kyselyn raportteja. Ne kertovat, mihin asioihin seuramme jäsenet ovat tyytyväisiä ja mihin eivät. Lisää paljastuksia siis luvassa!

7.2.2022

se on vain dataa

mutta ajatuksella

lukien kultaa